Listan du inte vill bocka av: symtom vid utmattning

Känner du dig någon gång lite trött och överansträngd? Det är en känsla som många av oss kan relatera till. Det är lätt att ignorera de vanliga symtomen på stress, avfärda dem och tänka "Jag hinner vila på semestern". Det fungerar tyvärr sällan så. Om du kör vidare i samma höga tempo och inte lyssnar när kroppen och knoppen säger till är risken stor att du drabbas av utmattning. Jag lovar, det vill du inte!


Vad är utmattning?

Utmattning är ett tillstånd av extrem trötthet som kan påverka oss både fysiskt och psykiskt. Du fungerar inte som du brukar helt enkelt. Du kanske glömmer hämta barnen på förskolan, det tar längre tid att utföra enkla uppgifter, du tappar ord utan anledning och ibland är det som att du inte riktigt vet vad det var du höll på med. Kroppen blir trött för minsta lilla och sömnen räcker inte till, hur länge du än sover. 

Utmattning är vanligt förekommande bland människor som utsätts för höga krav på arbete eller som upplever en hög grad av stress i sin vardag. Den grupp som kanske drabbas allra mest är typ A-personer, dvs högpresterande människor som är riktigt duktiga på vad de gör, men som inte har tid att ta det lugnt.

Vanliga symtom att vara uppmärksam på:
  1. Trötthet och brist på energi: Känslan av att vara konstant trött och orkeslös är ett av de vanligaste symtomen vid utmattning. Det kan kännas som att du inte har någon energi kvar alls, trots att du vilat eller sovit.

  2. Sömnproblem: Många personer som lider av utmattning upplever svårigheter att sova på natten. De kan ha svårt att somna, vakna upp under natten eller ha en orolig sömn som inte ger tillräcklig återhämtning.

  3. Koncentrationssvårigheter: Utmattning kan påverka vår förmåga att koncentrera oss på uppgifter, minnas saker och tänka klart. Det kan kännas som att hjärnan inte fungerar som den ska.

  4. Irritabilitet och humörsvängningar: Personer som lider av utmattning kan uppleva en ökad känslighet för stress och frustration, vilket kan leda till humörsvängningar och irritabilitet.

  5. Fysiska symtom: Utmattning kan också leda till fysiska symtom som huvudvärk, magproblem och muskelsmärta.

Om du upplever något av dessa symtom under en längre tid, kan det vara en bra idé att söka hjälp och rådgivning. Att kolla med företagshälsovården brukar vara ett bra första steg. Det finns flera sätt att hantera utmattning och återhämta sig från detta tillstånd. Exempelvids att minska arbetsbelastningen, göra livsstilsförändringar eller söka terapi eller coachning. 

Vi på Bravur är experter på att förebygga och rehabilitera utmattningssyndrom, vi hjälper gärna till! 

Allt gott!

Paulina Tomasdotter Tranfelt

Leg. psykolog