Sömnhygien: 8 tips för att förbättra din sömnkvalitet!

Sommaren närmar sig och dagarna blir ljusare. Inte sällan kan den så efterlängtade morgon- och kvällssolen tyvärr påverka vår sömn negativt efter vinterns mörka dvala. Här kommer några tips på hur du kan jobba med sömnhygien för förbättrad sömn.

Att få tillräckligt med sömn är viktigt för vår hälsa och vårt välbefinnande. Under sömnen återhämtar vi oss och vår kropp och hjärna förbereder sig för en ny dag. Men vad händer när sömnen inte är tillräckligt djup eller när vi har svårt att somna eller att vakna upp på morgonen? Då kan det vara dags att ta en titt på vår sömnhygien.

Sömnhygien handlar om de vanor och rutiner som påverkar vår sömnkvalitet. Här är några tips som kan hjälpa dig att förbättra din sömnhygien och sova bättre:

  1. Skapa en sömnmiljö som främjar sömn: Se till att ditt sovrum är mörkt, tyst och svalt. Använd bekväma lakan och kuddar och undvik att ha elektroniska enheter i sovrummet.

  2. Skapa en sömnrutin: Skapa en fast sömn- och uppvakningsrutin, även på helger. Detta hjälper din kropp att reglera sin inre klocka och förbereda sig för sömn och vakenhet.

  3. Undvik koffein och alkohol: Undvik koffein och alkohol minst fyra timmar före sänggåendet. Båda dessa ämnen kan påverka sömnen negativt.

  4. Undvik tunga måltider sent på kvällen: Att äta en tung måltid sent på kvällen kan göra det svårare att somna.

  5. Träna regelbundet: Regelbunden träning kan hjälpa till att förbättra sömnen. Undvik dock träning sent på kvällen, då det kan göra det svårare att somna.

  6. Skär ner på skärmtiden: Undvik skärmtid, inklusive mobiltelefoner, surfplattor och datorer, minst en timme före sänggåendet. Skärmtid kan påverka sömnen negativt.

  7. Undvik att göra andra aktiviteter i sängen: Sängen ska användas enbart för sömn och sex. Att arbeta eller titta på TV i sängen kan göra det svårare att somna.

  8. Hantera stress: Stress kan påverka sömnen negativt. Försök att hitta sätt att hantera stress, till exempel genom meditation eller yoga.

Genom att ta hand om dina sömnrutiner kan du förbättra din sömnkvalitet och därmed din hälsa och välbefinnande. Ge dessa tips en chans och se om de hjälper dig att sova bättre och vakna upp mer utvilad på morgonen!


Sov gott!

Paulina Tomasdotter Tranfelt
Leg. psykolog